Visoki predstavnik u našoj zemlji, Kristijan Šmit bio je prinuđen ove sedmice da razgovara sa skoro svim malo značajnim liderima stranaka u našoj zemlji. Ovaj stresni period u karijeri gospodina Šmita odrazio se i na njegovo zdravlje te je on odmah nakon razgovora s političkim liderima u našoj zemlji potražio i psihijatrijsku pomoć.

“Ovo ovdje je sve ludo, jedni govore ovako jedni onako, svako vuče na svoju stranu i udara kontru ovome drugom. Bila je pogrešna odluka da se sa svima sastanem u ovako kratkom roku. Nisam se stigao oporaviti ni od jednog, a već mi je drugi lider došao na sastanak. Stvarno ne znam dokle ću ovo moći trpjeti. Mislim da je najbolje da podnesem ostavku pa neka se neko drugi s njima zeza. Ovdje treba doći neka mlada osobe puna snage i elana, a ne kao ja koji sam na zalasku karijere”, rekao je Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH.

Samo hrabrom i brzom intervencijom psihijatara gospodin Šmit je ostao normalan nakon ove maratonske serije sastanaka.

“Kada smo stigli na lice mjesta u OHR, gospodin Šmit je izgledao jako loše. Nije mogao ni da govori kako treba, a vitalne funkcije su mu bile na minimumu. Brzom reakcijom uspjeli smo ga vratiti u normalu i on je sada dobro. Jedino što mu je strogo zabranjeno da se sastaje s političkim liderima naredna tri mjeseca dok se malo ne oporavi i skupi snage”, rekao je Mirko Lobotomija, psihijatar iz Sarajeva.