Novembar u našoj zemlji tradicionalno je donio i velika zagađenja zraka u većim gradovima BiH. Često prijavljivanje zagađenje zraka dosadilo je službama pa su zbog toga zamolile građane da više ne prijavljuju takve stvari.

“Dosta nam je više da nas zovu svakih pet minuta kako bi prijavili da je zrak zagađen. Mislim da to nema nikakvog smisla i da na taj način samo gubimo vrijeme. Zbog toga molim građane da više ne prijavljuju da je zrak zagađen jer znamo i ne možemo im nikako pomoći. Takve su zime u našoj zemlji i to je to ili neka se naviknu ili neka sele. Mi nemamo nikakve mogućnosti da pročistimo zrak u ovom trenutku. Zbog toga još jednom molim da nas ne zovu bez veze i troše naše vrijeme”, rekao je Kenan Filter, pomoćnik direktora službe za čistoću zraka u BiH.

Koliko god zvučalo dobro građani nisu zadovoljni ovom izjavom gospodina Filtera i najavili su velike proteste ukoliko se situacija sa zagađenjem zraka ne popravi.

“Ja sam jedan od onih koji samo sjedi kod kuće i svakih pola sata zove ove službe da prijavi ovo zagađenje. Mislim da ovo nikako nije dobro što su nam zabranili da zovemo jer će nam biti dosadno po cijeli dan. Mislim da se situacija sa zrakom pod hitno treba popraviti ili ćemo mi kako građani morati organizovati proteste i na taj način ukazati na problem. Služba za čistoću zraka ima 24 sata da ponovo dozvoli prijavljivanje inače slijede posljedice”. rekao je Sejo Astma, penzioner iz Zenice.