Jake padavine zadnjih nekoliko dana pogodile su našu zemlju. Problemi sa poplavama uslijed učestale kiše još od 2014. godine stvaraju noćne more građanima, ali i nadležnim službama. Nadležne službe su već sada najavile da će ih poplave i ove godine iznenaditi ako do njih dođe.

“Mi nismo jedna od onih službi koja se priprema za nešto prije. Mi volimo čekati problem, u ovom primjeru poplavu pa tek onda vidjeti šta ćemo sa njom. Znamo da kiša pada već danima i da je velika mogućnost da se dese poplave, ali nećemo ništa poduzeti povodom toga. Mi sada građanima najavljujemo da će nas poplave i ove godine iznenaditi ako do njih dođe. Nema smisla sada da mi pokrenemo cijelu frku, a kiša prestane i ništa od toga ne bude. Mi volimo ostati iznenađeni”, rekao je Semin Kišobran, šef tima za zaštitu od poplava u civilnoj zaštiti FBiH.

Građani BiH ne čudi ovakav odgovor nadležnih institucije jer se ovakva praksa ponavlja već godinama.

“Ja slobodno mogu reći da sam ispao totalno glup kad sam uz rijeku izgradio kuću. Rekorder sam po broju puta koliko je voda ušla u moju kuću, jednostavno se ne možemo odbraniti. Mislio sam da će mi ova služba protiv poplava pomoći, ali nema ništa od toga. Već su me 14 puta izvlačili čamcem iz kuće i još bar duplo toliko mi dostavljali razne namirnice jer nisam mogao zbog poplave izaći. Izgleda da ni ove jeseni neće biti drugačije, ali sada smo se malo bolje pripremili i već smo podigli tepihe sa donjeg sprata”, rekao je Mirsad Bujica iz Topčić polja kod Zenice.