U ranim jutarnjim satima su prijavljene ogromne gužve ispred Ambasade Republike Slovenije u BiH. Na hiljade građana je u kolonama čekalo da iskoriste akcije ambasade, kako bi svoju sreću potražili van granice, te tako zablokirali ulice u naselju Marijin Dvor.

Akcija koju trenutno sprovodimo ima za cilj da spasi lokalno stanovništvo Bosne i Hercegovine, te im pruži utočište u razvijenim zemljama. Znamo kakva je situacija u zemlji, te smo na ovaj način omogućili na hiljadama porodica da svoje mjesto stanovanje prebace u Sloveniju. Ova akcija će trajati do kraja godine, a priliku da apliciraju imaju svi punoljetni građani BiH”, kazala nam je Milka Janečko, savjetnica za pitanja selidbe građana BiH u Sloveniju.

Slovenija je poznata kao maloljudna nacija, te na ovaj način žele da povećaju broj stanovnika u zemlji.

“Ovom akcijom mi dovlačimo kompletne porodice, te tako povećavamo broj stanovnika. Mahom će ti doseljenici raditi neke poslove niže i stručne spreme, a djeca će im se školovati po našim standardima i vrlo brzo postati Slovenci. Oni će imati odlične uslove života, a njihovo je samo da budu korisni građani našeg društva i prihvate naš mentalitet. Akcija 1 za 4 je u biti koncipirana tako da samo muž preda za papira, a po automatizmu kompletna porodica dobija dokumente. Pravo na aplikaciju imaju svi punoljetni muškarci koji imaju do dvoje djece. Sve preko je malo previše i to nećemo prihvatiti”, dodala je Jenečko.

Zbog zastoja na Marijin Dvoru, MUP KS moli građane da koriste alternativne rute do kraja godine, kako ne bi ometali buduće stanovnike Slovenije pri apliciranju za papire.