Organizatori banjalučkog Demofesta, nakon uspjeha štanda za “festivalsko vjenčanje” koji je ove godine po prvi put uvršten u ponudu ovog muzičkog festivala, od sljedeće godine omogućit će posjetiocima i crkveno vjenčanje, obrazložili su na današnjoj konferenciji za štampu.

Ovogodišnji, deseti po redu Demofest svojim muzičkim i drugim sadržajima nikoga u publici nije ostavio ravnodušnim, a posebnu pažnju dobio je “Štand za vjenčanja”. Naime, posjetioci Demofesta mogli su u (hetero) parovima otići n određenu lokaciju unutar tvrđave Kastel, gdje bi ih “festivalski notar povezao u svetu festivalsku bračnu zajednicu”.

Ovaj omiljeni prateći sadržaj najbitnijeg festivala demo-bendova u regionu nije prošao bez kritike vjerskih zajednica Bosne i Hercegovine, zbog čega su se organizatori odlučili da ceremoniju dogodine upotpune prisustvom sveštenih lica i time očuvaj svetost bračne zajednice.

“Ko su oni da misle da mogu da se između sebe dogovore i dobrovoljno da stupaju u neke društvene zajednice bez da se poštuju sveti običaji i tradicije? Pa ovo je uvreda i blasfemija! Ne mogu ljudi tek tako da se vjenčaju, uzimaju, hodaju i zabavljaju a da pravičnost svega toga ne ocijeni sv. Crkva” rekao je vladika Grigorije, obraćajući se povodom ovogodišnje izvedbe festivala za Međureligijsko vijeće BiH.

Kritika islamskih i katoličkih velikodostojnika nije kasnila, tako da će dogodine na Kastelu biti moguća vjenčanja po pravoslavnim, katoličkim, islamskim, hebrejskim, paganskim, vikanskim i luteranskim tradicijama.

“Mi želimo da omogućimo ljudima što bolji ugođaj. Ova priča sa vjenčanjima koja se polako oduzima kontroli bila je zamišljena kao neki ‘ice breaker’ za barenje, a sada od toga moramo praviti neku konstitutivnu zavrzlamu. Šta ćeš, tako nam je gra’ pao.” rekli su iz organizacije Demofesta.