Prema zadnjem istraživanju zrak u Bh. školama je daleko ispod razine kvalitetnog. Kako je situacija sa zagađenjem u gradovima sve gora i gora stručnjaci nisu optimistični po pitanju rješavanja ovog problema ni u školama. Zbog toga sve škole predložile su svojim učenicima da dolaze sa gas maskama i tako prate časove.

“Mi ne možemo imati svoj zrak neki posebni, koristimo ovaj gradski koji je već zagađen i ne možemo tu ništa promijeniti. Ono što možemo jest dati savjete i smjernice učenicima i roditeljima. Nosite gas maske dok ste na časovima i nećete imati nikakvih problema. Svakako je preporučljivo da se nose i na otvorenom pa šta fali da ih djeca nose i u školama. One sada nisu toliko skupe ima da se nađu po OLX-u od ovih ljudi što su im ostale iz rata. Molim sve da poslušaju ovaj apel”, rekao Rizo Cjepanica, direktor jedne škole u Sarajevu.

Nakon objave ovih zabrinjavajući rezultata i apela gospodina Cjepanice oglasila se i Vlada FBiH koje je obećala svoju pomoć.

“Ne možemo samo šutjeti na ovo ipak su u pitanju naša djeca, naša mladost, budući stranački kadrovi. Morali smo nešto poduzeti. Na hitnoj sjednici smo odlučili da ćemo mi nabaviti gas maske za školarce i prodavati ih po jeftinijim cijenama kako bi bile lakše dostupne. Tu ćemo uključiti i akcijsku cijenu platiš dvije dobiješ tri, ali i količinski popust na zamjenske filtere. Pozivam sve roditelje da posjete neka od prodajnih mjesta koja ćemo naknadno objaviti i da obezbijede dvom djetetu gas masku na vrijeme”, rekao je Belmin Pelcer, savjetnik za prodaju u Vladi FBiH.