Nakon što je u Sarajevo stigao gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, sastao se s Vladom Kantona Sarajevo.

U tome ne bi bilo ništa čudno da praksa u cijelom svijetu nije to da gradonačelnika jednog grada, pogotovo onog prijateljskog, dočeka gradonačelnik drugog u koji se dolazi u posjetu.

Naime, gradonačelnik Skaka je zamolio AK Partiju, tj. Recepa Tayipa Erdogana da pošalje svog čovjeka koji je bio protukandidat Imamogluu na jednim i drugim izborima u Istanbulu. Kako navodi naš gradonačelnik, najbitnije je biti dobar s glavnim čovjekom u svakoj zemlji, pa tako i kad je u pitanju gradski nivo.

“Pa kako da vam kažem. Imamoglu jeste pobijedio i to dva puta. Međutim, nama je bitno da održimo prijateljstvo na državnom nivou. Ne možemo mi sad biti dobri s tim čovjekom koji se suprotstavio Binaliju Yildirimu koji je u milosti velikog sultana. Jer, šta da mi sad budemo dobri s nekim načelnikom općine, evo naprimjer u Beogradu, koji nije iz Srpske napredne stranke. Pa ne ide, realno. Samo vrhunski državni interesi dolaze u obzir. Ja sad da sam se sastao s ovim likom, morao bih narednu godinu dana da objašnjavam što sam to uradio i ugrozio milost koju SDA uživa kod velikog sultana. Ne treba mi to u životu. Uradio sam ja mnogo dobrih stvari da bi se tako sebi, što se ono kaže, uhelaćio u pos’o. Sastat ću se s nekim sličnim uskoro da to ispravim, tipa s gradonačelnikom Berlina. Eto šta fali? Šta je to bolji Istanbul od Berlina. Nije vala”, kaže gradonačelnik Skaka.

Kako saznajemo, Skaka će se također sastati sa zamjenikom gradonačelnika Beograda, Goranom Vesićem, te mu ponuditi da napiše jednu knjigu o Sarajevu, sličnu onoj koju je napisao o Beogradu, s tim da će u ovu morati ubaciti i neke džamije, crkve i katedrale, kako bi se ispoštovao multi&kulti status Sarajeva.