Povodom 09. Maja, dana Evrope ili dana pobjede nad fašizmom, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka je svim stanovnicima čestitao dan pobjede fašizma.

“Na ovaj veliki dan, kada je u Evropi pobijedio fašizam, želim svim stanovnicima Sarajeva ali i Bosne i Hercegovine čestitati ovaj veliki praznik. Naši djedovi su se borili sredinom prošlog vijeka za fašizam, te ovo danas što imamo je sve zahvaljujući njima. Oni su svoju krv prolili za slobodu fašizma koju imamo i danas”, izjavio je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Gradonačelnik je danas položio vijence ispred spomenika Maršal Tito u studentskom kampusu te ispred Vječne vatre.

“Ovim vijencima dajemo na znanje da se nikada više ovakav teror ne ponovi, te da antifašizam nikad više ne zavlada našim prostorima. Antifašizam je korijen zla i mi moramo biti dosljedni tekovinama naših djedova. Ne smijemo biti repa bez korijena, moramo znati ko smo, šta smo i odakle potičemo. Sarajevo je i u najgorim danima njegovalo harmoniju i fašizam, te će tako biti i u budućnosti. Neka prošlost bude opomena budućim generacijama, te nek izvuku pouku iz svega”, dodao je Skaka.

Gradonačelnikov gest su pohvalila udruženja “Veterani 103. Vražje Handžar divizije”, klub ljubitelja kame “Ravna Gora”, udruženje “Jure Francetić” iz Gruda, sportska škola “Askeri” Rakovica, te streljački klub “Veselin Vlahović-Batko”.