Vlada Kantona Sarajevo na 3. vanrednoj sjednici je usvojila odredbu da šiša barovi budu registrovani kao produženi boravak za učenike sarajevskih osnovnih škola.

Naime, kako saznajemo Skupština Kantona Sarajevo je odlučila da olakša mladim roditeljima, te da im uštedi dio kućnog budžeta na plaćanje produženog boravka. Kako su rekli, u Sarajevu svakako inspekcije ne prate baš kome je dozvoljeno da puši nargile, tako da osnovci svakako sjede po šiša barovima i provode veći dio vremena poslije škole, tako da bi to bila kombinacija ugodnog s korisnim.

“Mi smo to odlučili, jer gledamo kako idu ti svjetski tokovi. Odnosi su sve otvoreniji. Djeca roditeljima priznaju da su gay, da puše travu, da puše cigare, zajedno piju, pa zašto i mi ne bismo onda prihvatili to da nam djeca puše šišu? To je jednostavno smjer u iskrenijem odgoju djece, a i smanjenje udara na budžet mnogim roditeljima, jer ovako plaćaju produženi boravak, a znali to ili ne znali, plaćaju i šiše i čarobne čajeve”, rekao je Elvedin Okerić, zastupnik u Skupštini Kantona.

Kako saznajemo, djeca će sada imati sistem prijave preko aplikacije pametnog telefona, kad su došli kako bi njihovi roditelji znali u koje vrijeme su došli u produženi boravak.

Sa budžeta kantona će se izdvojiti sredstva za troškove jedne šiše na svaka četiri djeteta, te po jedno toplo ili hladno piće po svakom djetetu.