Državna agencija za zaštitu i sigurnost SIPA je u akciji kodnog naziva “Zlatni karat” zaplijenila je 100 kilograma zlata, a na nalog Stranke demokratske akcije i njihovog predsjednika, Bakira Izetbegovića.

Naime, ova zaliha zlata će se koristiti za izradu zlatnih kašika o kojima se toliko dugo priča u bosanskohercegovačkoj javnosti, a koje je navodno obećao rahmetli Alija Izetbegović.

“Dojadilo mi je više da slušam tu priču oko zlatnih kašika. Naredio sam ovima iz SIPA-e da nam nađu negdje to zlato, da ne moramo to baš iz budžeta stranke ili nekih državnih budžeta. Ti zlatari po čaršiji desetinama godina rade (polu)ilegalno i to svi znaju. Oni su registrovani kao stari zanati, jer kao oni eto prave nakit, a ustvari znamo da godinama uvoze taj nakit iz Turske preko ovih autoprevoznika i onda prodaju kao ručni rad. Drugo, znamo da kupuju od šanera, kradene komade, pa pretapaju, a nekad i ne pretope, nego samo onako prodaju. Mislim, ne smeta to meni, nek se ljudi snalaze, ali sad kad nama treba za kašike, red je da sad i oni malo pomognu državu, a država to je SDA”, rekao je Izetbegović.

Ova akcija je u mnogome zasmetala zlatarima, pa su uputili žalbu njihovoj jedinoj vlasti, načelniku Ibrahimu Hadžibajriću.

“Ne damo mi ovo. Ne može se nama ovako provoditi. Mi smo navikli da radimo bez poreza i skoro sto godina čuvamo tradiciju šverca. Ne može nama sad neki tamo mali iz Šamca uzimati zlato. Znate li vi da sam ja 456. generacija Sarajlija? Tražit ćemo od svog načelnika da raspiše referendum i da se mi odvojimo od ove države. Ništa nam nije dala, a sad nam oduzima. Ne može ovako”, rekao je Mufid Burma, zlatar iz Sarajeva.