Državna agencija za istragu i zaštitu SIPA danas je izvela opsežnu akciju hapšenja zbog osnovane sumnje na određene izbore prevare. SIPA je u ovoj akciji privela nekoliko glasačkih listića koji se terete da su u izbornoj noći odbili da budu prebrojani i time ugrozili konačni rezultat izbora. Prema nezvaničnim informacija radi se o glasačkim listićima iz Zenice, Doboja i Bratunca.

“Mi smo znali da je došlo do nekih izbornih prevara i da moramo nekoga uhapsiti kako bi stvorili neku predstavu za javnost. Došli smo u prostorije CIK-a, sve pretresli i tamo pronašli ove sumnjive glasačke listiće koje smo odmah priveli. Oni se trenutno nalaze u pritvoru i čekaju dalju istragu. Sumnjamo da su listići odbili da budu prebrojani i time ugrozili konačni izborni rezultat. Prema našem zakonu njih čeka kazna zatvora u trajanju od tri do pet godina ako se dokaže da su krivi“, rekao je Selim Ćelija, inspektor SIPE.

Nakon ovih hapšenja SIPA će nastaviti aktivnosti kada je u pitanju otkrivanje izbornih prevara u našoj zemlji.

“Imamo osnovane sumnje da je nekoliko hemijskih olovaka odbili da zaokruži Bakira Izetbegovića na glasačkom listiću. Za njima se trenutno traga i nadamo se da bi se u najskorijem roku mogle naći pred lice pravde. Ima tu još dosta toga, ali zbog interesa istrage ne mogu puno o tome govoriti. Samo ću reći da je situacija najgora u RS-u kao što već sigurno pretpostavljate, ali na nama je da to otkrijemo”, dodao je Ćelija.