Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) danas je u 14h u ulici Dženetića Čikma 14 lišila trogodišnjaka slobode jer je duvao balone od sapunice na javnom mjestu. Službenici su u toku rutinske patrole zapazili kako trogodišnjak inicijala D.D koristi sumnjivu napravu kako bi duvao supstancu nepoznate prirode. Iz SIPE su saopćili da se vjerovatno radi o razmućenoj Cannabis sativi u vodi.

“Sve češće zatičemo djecu kako duvaju balone od sapunice, igraju se s ljepilom i slično, vjerujem da je to uslijed nemogućnosti nabavljanja droge preko crnog tržišta. Narkomani uvijek nađu način da dođu do fiksa. Bila to supstanca ilegalnog ili legalnog porijekla.”, izjavio je za Šatro info, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Perica Stanić.

Iz kabineta direktora SIPA-e su istakli da će od januara 2018. godine započeti kampanja kontrole školskor pribora, koja će omogućiti službenicima SIPA-e da kontroliraju prirodu predmeta s kojim djeca dolaze u kontakt tokom svog školovanja. Stanić je poručio da će za vrijeme svog mandata pomjeriti godinu punoljetstva na 27, kako bi spriječio stepen zastupljenosti delikvetnog ponašanja u BiH.