Sindikat radnika Gillette-a je unajmio poznatu lobističku kuću C&I da lobira za ukidanje trenda bradonja i brada – od institucija do modnih kuća.

Naime, kako navode iz sindikata, u posljednjih nekoliko godina, njihova industrija je opala za 23%, te su morali da se riješe oko 1300 radnika koji su predstavljali tehnološki višak zbog manjka potražnje, a samim tim i proizvodnje.

“Naša industrija mnogo pati zbog ovog trenda. Osim ovih svakodnevnih ljudi, brade su počeli nositi i tamo gdje su bile uvijek zabranjene – u politici i medijima. Mi ćemo unajmiti lobističku kuću koja će u prvoj liniji lobirati kod modnih trend settera/ica da što više izbjegavaju brade u svojim objavama, ali i kod modne industrije da unajmljuje što manje manekena ovog tipa, jer se ljudi ugledaju na njih. Veliki problem su također institucije. Političke organizacije su počele dozvoljavati ovu praksu, iako smo mi još nekad početkom 20. stoljeća uspjeli napraviti trend da je samo obrijano ozbiljno i formalno. To ćemo pokušati vratiti”, rekao je Jaques Razor, predsjednik sindikata radnika Gillette-a.

Kako su naglasili, njihova stremljenja će biti ostvarena, jer direktno lobiranje pokreću iz Francuske, modne prijestolnice svijeta, pa ćemo nastaviti raditi u Italiji, naravno Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji.

“Na sjevernom dijelu Evrope nećemo ni pokušavati raditi. To su Nordi, oni su nas i zajebali s ovim trendom. Ima onaj neki mornar njihov, svi se ugledaju na njega. Da mi je samo njega obrijati, dao bih regres i jednu platu. Ja pokušavam ljudima objasniti da je to lijep čovjek i da bi on bio lijep i bez brade, al’ eto ne slušaju, šta ćemo”, zaključio je Razor.