Sindikat pasa lutalica Kantona Sarajevo obratio se javnosti u subotu 3. decembra na konferenciji za štampu održanoj na zelenoj površini u ulici Envera Šehovića. Konferencija je održana povodom užasne zagađenosti i smanjene hranjive vrijednosti sarajevskog otpada.

Glasnogovornik Sindikata, samojed Beni, odlajao je novinarima u morzeovom kodu: “Mi ovako ne možemo dalje. Nemamo osnovne uslove za preživljavanje. Do prije nekoliko godina uvijek smo mogli da računamo da će građani, kada ostave otpad na ulicu ili u pretrpanu kantu za nas ostaviti dovoljno hrane u vrećicama. U zadnje vrijeme, prema našim istraživanjima, na jedan gram hrane dolazi stotinuidvadeset kvadratnih centimetara plastike – mi, a posebno naši mladunci, nemamo kapacitete, a ni palce, da se izborimo sa ovim količinama polimernog materijala”.

Ekspert za pitanja dobrobiti životinja i očuvanja okoliša Ezop Doolittle pri fondaciji Dog’s Trust prokomentarisao je situaciju, napominjući da su psi sindikalisti, kada su u prošlosti bili u nepovoljnim situacijama, štrajkom i lavežlju izborili svoja prava. Doolittle je dodao kako vjeruje da je krajnje vrijeme da se poduzme nešto povodom sve veće količine otpada koji grad Sarajevo proizvodi.

Sindikat je najavio seriju protestnih lajanja i povećanje broja pasa u blizini škola ako se do Nove godine ne poboljša situacija.