Nakon što je Edin Gačić po ko zna koji put pobjegao sigurnosnim agencijama u našoj zemlji, ove institucija pokušavaju da nađu rješenje od najpoznatijeg detektiva na svijetu. Razlog za ovo je to da 634 sigurnosne agencije, koliko ih u BiH postoji, nisu u stanju same da pronađu serijskog ubicu.

“Svi nivoi sigurnosti su već duže vremena svjesni nesposobnosti da nađu ovog ubicu koji konstantno bježi. Nekad se čak nije ni skrivao, nego je koristio internet u promotivne svrhe, ali i radio s turistima. Protekle dvije godine smo pokušavali da podignemo moral za rad policijskih službenika. Davali regrese za kladionicu, dogovorili sa nekoliko ugostiteljskih objekata niže cijene hrane i piće, nabavili nove uniforme, ali ništa nije pomoglo. Bili smo primorani da poduzmemo neke konkretne korake”, ističe Ramiz Rotacija, komandir policijske uprave Ilidža.

Nisu samo policajci krivi za ovakvu situaciju. Glavnu odgovornost nose inspektori i rukovodeći organi na svim nivoima.

“Naši komandiri su također u ovoj situaciji neko ko snosi dio odgovornosti. Mi imamo naređenja da dnevno podijelimo šest kazni za parkiranje, te dvije kazne za prekoračenje brzine, nevezanje pojasa ili nedostatak nečega iz obavezne opreme, jer to puno budžet. Evo i danas su nam ljudi najvećim dijelom na terenu kao saobraćajci. Teško je to sve stići. Nismo mi neki super ljudi. Mislim da nam treba pomoć jednog vrhunskog detektiva, kako bismo usmjerili svoju istragu”, dodaje Rotacija.

Predavanja će biti obavezna za sve uposlenike sigurnosnih službi na svim nivoima vlasti.