Sarajevo Film Festival definitivno je najveći kulturni događaj u čitavoj državi, ali već preko deceniju ga prati prokletstvo lošeg vremena iako je u periodu sredine ljeta. Kako bi sve bilo na nivou i pored elementarnih nepogoda, direkcija festivala ove godine odlučila spremno dočekati loše vrijeme.

“Kiša nam je nebrojen broj puta pokvarila gala dočeke ispred Narodnog pozorišta, i odlučili smo da nam više ne remeti koncept. Ukoliko dođe do poplava do kraja festivala, naručili smo posebne čamce za VIP zvanice festivala. Prvenstveno smo osmislili da za tu priliku naručimo gondole, ali bi to možda asociralo na Venecijanski festival i odustali smo. Onda smo shvatili da se trebamo držati tradicije kako smo to učinili i sa ćilimom i naručili autohtona sredstva za vodeni transport”, ističe direktor festivala, Jovan Marjanović.

Gosti će biti transportovani u posebnim ukrašenim gumenjacima, koji se mogu vidjeti na svim rijekama i jezerima širom naše zemlje.

“To su naravno crveni gumenjaci sa Srcem Sarajeva kako bi bilo vidno da su u pitanju zvanice. Također smo našim volonterima obezbijedili plutače, kako bi i tokom poplave prebacivati stolice iz Doma armije u BKC, kako to rade svake godine bez ikakvog povoda. Što se tiče publike koja redovno dočekuje goste na crvenom tepihu, obezbijedili smo i dovoljan broj splavova i šlaufova kako bi mogli neometano da mašu i fotografišu goste”, dodao je Marjanović.

Kreiran je i poseban splav i za Dževdeta Tuzlića, kako bi neometano mogao da vodi intervjue sa zvanicama pored crvenog tepiha.