Poznati svjetski reditelj, producent i scenarista Alejandro Gonzalez Inarritu dobitnik je ovogodišnje nagrade Počasno Srce Sarajeva. Boravak u Sarajevu Inarritu je iskoristio za posjetu značajnim kulturno-historijskim mjestima, ali i za upoznavanje političke situacije u zemlji.

Po saznanju da je Bosna i Hercegovina uređena po načelu konstitutivnosti, s tri predsjednika, dva entiteta i 10 kantona jedan od najuspješnijih filmskih autora današnjice bio je zaprepašten. No, nakon posjete Predsjedništvu BiH, u kojem tri čovjeka ne mogu da nađu konsenzus ni oko pitanja koji je danas dan, počeo je ozbiljno da razmišlja o ekranizaciji drame s kakvom se svojevremeno ni Šekspir ne bi znao uhvatiti ukoštac.

“Ušao sam u zgradu, svi su bili nasmijani, topli. Sve dok nismo sjeli. Tada sam pitao – Šta ima? i onda je nastala svađa. Onda su došli neki strani ambasadori, koji su ih ubjeđivali da formiraju vlast. I onda opet svađa. Međutim, po odlasku ambasadora, članovi Predsjedništva su sjeli odvojeno na kafu i onda je sve bilo nekako ok. Smijali su se, pričali viceve. Pa to nijedna pozorišna predstava ili film ne bi mogli opisati. Odlučio sam se da probam napraviti remek djelo, dramsku trilogiju koja će nadmašiti sve one gospodare prstenova i gejmovtronse”, kaže Inarritu.

Direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra zahvalio se meksičkom reditelju na svesrdnoj podršci koju je Bosna i Hercegovina ovim činom dobila.

“U zemlji gdje je svaki dogovor izrada, gdje je svaki sporazum već sutra nesporazum, svaki kompromis izdaja, filmska industrija ima potencijala. Drago nam je da je Inarritu prepoznao značaj ovog apsurda i odlučio baš na godišnjicu neformiranja vlasti početi sa snimanjem”, rekao je Purivatra.

Saznajemo da bi glavne uloge u prvom filmu mogli dobiti Inarrituovi omiljeni Leonardno DiCaprio i Javier Bardem, kao Željko Komšić i Milorad Dodik, dok je za veoma zahtjevnu ulogu Šefika Džaferovića kasting u toku. Premijera bi, sve su prilike, mogla otvoriti naredni Sarajevo Film Festival. Drugi datum koje se razmatra je druga godišnjica neformiranja vlasti.