Američki novelista i scenarista Džordž R.R. Martin, koji je autor serijala romana “Pjesma leda i vatre” po kojima se snima HBO-ova hit serija “Igra prestola”, postigao je dogovor sa vođom Srpske radikalne stranke, Vojislavom Šešeljom, o koautorstvu na posljednjoj, sedmoj instalaciji u serijalu, javio je Reuters.

Kako je objasnio Martin, on je zadivljen brzinom kojom Šešelj “štanca” knjige te će stoga dopustiti bivšem Haškom optuženiku da počne raditi na zadnjem romanu iz slavnog serijala. Zadnjih godina Martin je trpio kritiku od obožavaoca priča iz “Westerosa” i “Essosa” zbog dugih perioda koji su mu potrebni da završi knjige. Martin je dosad izdao pet od sedam planiranih nastavaka “Pjesma leda i vatre”, a radi na šestoj.

Dogovor je postignut u prepisci koja je počela kada je šezdesetdevetogodišnji Martin pohvalio fantastično spletkarenje kojim se Šešelj izvukao iz ralja Haškog tribunala.

“Džordž je ljubitelj istorije i on ceni moje stavove i moju veštinu pisanja. Mislim da ću doneti sasvim novu dimenziju u priče ‘Pjesma leda i vatre’ i da ću publici ponuditi sasvim novu perspektivu. Mislim, zašto bi napaćeni narod Vesterosa trpio tiraniju zapadnjačkih Lanistera!” izjavio je Šešelj za Šatro info.

Fanovi serijala nagađaju do kakvih bi novih preokreta moglo doći uplitanjem srpskog radikala u razvoj priče, a jedno od najčešćih je da će Šešelj dokazati da se masakr kod Zimovrela nije ni desio.