Od 2013. godine, na mnogim televizijama, a u produkciji History Channela, se prikazuje serija Vikings. Radnja je stavljena u vrijeme života kralja Ragnara Lothbroka i njegovog pohoda na Saksoniju i Frankiju.

Kako navodi Eurostat, u posljednje vrijeme je primijećen porast prelaska sa monoteističkih religija na paganizam i mnogoboštvo, a većinski se prelazi na Nordijsku religiju.

“U posljednje vrijeme primijetili smo porast prakticiranja ove stare religije. Pouzdane informacije za podatke još uvijek nemamo, ali se spekulira da su za to krivi prvenstveno muški, ali i ženski likovi iz serije Vikinzi”, dio je pisma objašnjenja iz agencije Eurostat.

Papa Franjo, u svom nedavnom obraćanju o ovom problemu je izjavio: “Mi znamo da je sada bitnije imati dobru prezentaciju nego bilo šta drugo. Ti momci i djevojke iz Vikingsa su jednostavno precool, te nam je jasno zašto se dešavaju transferi iz naše, ali i drugih religija. Mi smo pokušali dati odgovor sa serijom Young Pope, ali mi jednostavno ne možemo da stvorimo toliki nivo coolnosti, te je u razvojnom planu Vatikana serija o vitezovima Križarima.”

Islamska zajednica Republike Turske u svom saopćenju je navela da su oni nešto zadovoljniji svojim odgovorom i serijom Sulejman Veličanstveni, te učinkom koji su imali Bali-beg i Hurem na generalnu populaciju i transfer u Islam.

“Da, mi smo imali malo bolji učinak nego Vatikan i u ovom slučaju je jedan nula za nas. Međutim, razmišljamo o produkciji ove serije na engleskom jeziku, jer je ovakva, tj. na turskom jeziku, imala najviše utjecaja na tržištima gdje su ljudi naviknuti na titlove ispod filmova i serija”, rekao je Aylar Sergada, portparol Islamske zajednice Republike Turske, te dodao: “Malo je teško scenaristički to pokriti, jer ipak Vikinzi su svakako sve obavljali goli ili polugoli, a naša vojska je bila obučena. I taj režiser, mogao je vala Bali-bega razgaćiti koji put, a ne da sve bude onako kako je bilo. Čovjek kad vidi onog Rollu kako kolje go do pasa, ni meni svejedno ne bude.”