Zbog sve većeg nezadovoljstva navijača, ali i komplikovanog sistema izbora selektora po nacionalnom ključu, Nogometni savez BiH se odlučio pozvati joker zovi da riješe ovaj problem.

“Mi smo reprezentacija koja po statistikama najčešće mijenja selektora u Evropi. Čim nekoga dovedemo na klupu, je l’ primio dva gola odmah mu je pedala i negodovanje navijača. Sami znate koliko nam je komplikovan sistem izbora selektora, jer u savezu mora biti dovoljan broj glasova svih nacionalnosti i na osnovu toga se bira selektor. Da bi izbjegli komplikacije, odlučili smo navijačima omogućiti da direktno biraju selektora”, ističe Munib Mufljuzlić, član Upravnog odbora NS BiH.

Selektor bi se birao po principu baražnih takmičenja, gdje publika glasa tokom svakog kruga, a žiri će samo vršiti monitoring glasova. Stručni žiri će se sastojati od pet članova – Memo Haljevac, Emir Hadžihafizbegović, Maca Diskrecija, Fikret Hodžić i Alija Hadžiosmanović Braco.

“Do sada se u ovakvim emisijama nešto pitao i žiri, a ovoga puta će samo biti bitni glasovi publike. Žiri je tu da ispituje i prebrojava glasove, a publika 100% određuje ko će biti selektor. Tako ćemo izbjeći jednu bitnu tegobu, a to je da svaki put slušamo navijače kako smo mogli naći boljeg selektora nakon svake dvije utakmice. Izvoli brate, sami sebi izaberite i onda sebi psujte mater kada vam selektor izgubi, a ne nama”, dodao je Mufljuzlić.

Pravo na prijavu imaju svi punoljetni građani Bosne i Hercegovine, ali i oni koji žive u dijaspori a još uvijek posjeduju dvojno državljanstvo naše zemlje.