Šef delegacije Evropske Unije, ambasador Sem Fabrici pohvalio je “swag, bling i attitude” (držanje, nakit i narav, op. a.) srpskog patrijarha gospodina Irineja, sa kim se sastao 6. oktobra u Patrijaršiji u Beogradu.

Sem Fabrici, koji je u diplomatskim krugovima poznat kao veliki štovatelj hiphop kulture i strastveni sakupljač nepraktično velikih zlatnih kajli, prema izvorima bliskim njegovom uredu već sedmicama se pripremao za susret sa patrijarhom, koji “mu je uzor već dugi niz godina.”

“…Nikada ne smijemo zaboraviti kulturološku razmjenu kao bitnu kariku u razvoju regiona, i u tom smislu želim da pohvalim neprevaziđeni swag sa kojim se drži gospodin Irinej, njegov autoritet i svetačka ležernost i tri najljepša kraljevska veza koja sam vidio na ovom meridijanu.” rekao je Fabrici okupljenim novinarima, i pokazao pozlaćenu aktovku i četiri prstena koja je dobio na poklon od SPC.

Analitičari smatraju da je ovo neprocjenjivo značajan korak u jačanju interesa zapadnjačke javnosti za ovdašnju kulturu. “Mene ne bi iznenadilo da se sad i Jay Z i Ice Cube najave u Patrijaršiji” rekla je naša redakcijska društvena analitičarka Zorka Spoljić.