Slučaj Sebija protiv nacije i dalje traje, a gotovo svakodnevno joj se oduzimaju zvanja i dokumentacija sa studija. Danas je odlučila da stane u kraj ovoj vrsti desetkovanja i da konačno priloži određene papire kao dokaz.

“Oduzeše mi sve živo što sam ikada stekla u životu. Naklatili mi se na kosti prvo oko doktorata pa onda i oko magistarskog ali ne predajem se ja tako lako. Danas ću po prvi put predati određenu dokumentaciju na uvid koja je validna, i u kojoj će ovi konačno skontati da su digli kuku i motiku na pogrešnu osobu. Pa za ovo neko mora odgovarati jer je meni javno narušen ugled doživotno, ljudi me ismijavaju ma kakav god da bude ishod ovog procesa”, naglasila je Sebija Izetbegović.

Kao relevantni dokaz u svoju odbranu, Sebija je priložila certifikat završenog kursa B1 engleskog jezika, u periodu njene rane mladosti.

“To je bila jedna super lingvistička škola pod nazivom Papagaj, gdje sam ja pohađala puna tri mjeseca da položim za ovaj certifikat, ali eto nisam dalje išla. Možda sam trebala ići i na B2 ali nema veze, bitno mi je da imam neki papir. Ja sam svoj engleski usavršila u praksi a sada šta će pisati na diplomi je nebitno, bitno je da je validna. E za ovu me sigurno neće optužiti da je krivotvorena, i što su pričali da nemam šta da priložim, imam. Ovo je validan dokument, ovjeren, ima pečat i arhivski zapis kao potvrdu”, dodala je Sebija Izetbegović.

Sebija također prijeti vađenjem potvrde da je pohađala vrtić, kao i dokumentacije sa osvajanja trećeg mjesta na streličarskom takmičenju u Gornjem Repuhu prije 40 godina.