Američka agencija FBI, danas je objavila zvanični podatak da je prva žena u Bošnjaka zauzela titulu broj jedan, po pitanju godina provedenih u ilegalnom radu. Sebija je tako sa trona bacila Pablo Escobara, koji je decenijama važio za kriminalca broj jedan.

“Kada saberete finansije, Sebija nije ni blizu uspjela pronevjeriti novca koliko gospodin Pablo, iako je i u njenom slučaju riječ o ogromnoj svoti jer je decenijama radila posao za koji nije kvalifikovana. Ona ga je prestigla po broju godina ilegalnog rada, i to što je još izazovnije na državnoj funkciji, te je ovim činom možemo slobodno svrstati u osobu koja je počinila najveći kriminal u historiji modernog čovječanstva. Jer tolike decenije biti na državnim funkcijama bez pokrića je veći majstorluk, neko raditi šverc sa drogom ili oružjem”, naglašava Tim Roger, šef FBI odjela iz Washingtona.

Sebija je tako ušla u historiju kao prva žena koja je napravila kriminal sa kojim se ne mogu porediti ni najveći svjetski mafijaši po pitanju godinama aktivne službe.

Žena je zaista fenomen, jer i pored krivotvorenja akademskog statusa i obnašanja funkcija, usudila se da javno bude agresivna, drčna, bahata, misleći da je nikada neće uhvatiti u djelu. Sada će morati snositi sankcije zbog svega što je uradila i mi ćemo je sigurno staviti na crnu listu i doživotno ćemo joj zabraniti ulazak u Sjedinjene američke države. Zadnje što nam treba je da dođe ovdje i nekoga ponuka za ovakvu vrstu kriminalnih radnji”, dodao je Roger.

Još uvijek nije stiglo zvanično javno očitanje iz kuće Izetbegovića, koji očigledno aktivno smišljaju model kako da ovaj kriminal umanje ili svedu na minimum po pitanju posljedica.