U zadnjih nekoliko sedmica BiH zabilježila je značajan porast broja oboljelih od kovida. Sve je izvjesnije pooštravanje epidemioloških mjera i zatvaranje objekata i institucija. Sebija Izetbegović predosjetila je cijelu ovu situaciju i danas najavila da se KCUS zatvara do daljnjega zbog pogoršanja epidemije. Kako je navela u svom obraćanju nema smisla da niko ne radi samo oni i tako se izlažu opasnosti.

“Sve se zatvara. Ugostiteljski objekti, javne institucije ma sve samo mi moramo raditi. Država želi zaštiti te ljude da se ne zaraze i to je uredu, ali šta je s nama. I ja želim da zaštitim svoje radnike. Najavljujem da se KCUS zatvara dok se cijela ova stava malo ne smiri. Neću da moji doktori rizikuju. Želim da se vlasti prema nama ponašaju kao i prema bilo kojem privatnom biznisu. Ako oni ne rade, nećemo ni mi”, rekla je Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a.

Na pitanje novinara ko će liječiti pacijente ako se najveća zdravstvena ustanova zatvori, gospođa Izetbegović je drsko odgovorila.

“Neka ih liječi ko hoće, nemam ja ništa sa tim. Neka ostanu kod kuće i neka se liječe čajem i supom. Mene to ne zanima. Mi zatvaramo i to je to. Objasnila sam vam već situaciju i ne znam što me to više pitate. Mogu da odu u druge bolnice koje se neće zatvoriti”, dodala je Sebija Izetbegović.

U medijima se pojavila priča kako će KCUS iznajmljivati respiratore i drugu opremu bolnicama i tako ostati financijski stabilan u vremenu dok ne radi.