Gubitkom akademskog zvanja, Sebija Izetbegović bi mogla ostati i bez pozicije direktorice KCUS-a. Kako ne bi ostala bez posla i redovnih primanja gospođa Izetbegović je već počela tražiti novi posao. Prema navodima izbora bliskih porodici Izetbegović, gospođa Sebija je konkurisala za posao u Njemačkoj.

“Svi znaju da je ovo oduzimanje diplome politički proces usmjeren direktno protiv mene i moje porodice. Ja sam dokazala da znam biti direktorica KCUS-a, a oni me sad hoće smijeniti samo zbog toga što nemam diplomu. Trebalo mi je nekoliko dana da malo dođem sebi, ali odmah sam zasukala rukave i krenula tražiti novi posao za ne daj Bože. Međutim, ostala sam šokirana kada sam vidjela koliko u niske plate ovdje kod nas u BiH. Iako ovu zemlju neizmjerno voli ipak ću morati sreću tražiti izvan BiH. Aplicirala sam za neke poslove u Njemačkoj i sada čekam da mi se poslodavci jave”, rekla je Sebija Izetbegović.

Gospođa Izetbegović govorila i na koje se pozicije tačno prijavila za rad u Njemačkoj.

“Tamo su plate odlične i dosta se dobro može zaraditi, ali sve mora raditi i dan i noć. Neću moći biti direktorica ni jedne ustanove to mi je jasno iako taj posao znam najbolje da radim. Oglasa stvarno ima raznorazni i svi mogu pronaći nešto za sebe. Ja sam lično konkurisala na poslove čistačice, portira, N.K. radnika i neizbježnoj građevini. Svakako je pola ljudi iz BiH otišlo tako da radi u Njemačku pa mislim da ću se dobro snaći i odlično uklopiti sa novim kolegama”, dodala je gospođa Izetbegović.