Sve češći konflikti o kojima svakodnevno čitamo unutar SDP-a, nisu slučajna stvar već doktrina koja je odrađena sistemski u samom vrhu stranke. Vođeni idejom slobode pojedinca kako po nacionalnoj i vjerskoj opredijeljenosti, vodeća ljevičarska strana u našoj zemlji odlučila je napraviti revolucionarni iskorak u politici.

Nekada naša politička istupanja izgledaju poprilično konfuzno u očima javnosti, te u najmanju ruku izgledaju kao lakrdija, te da se ponašao kao da nam se stranka raspada. To je daleko od istine, obzirom da smo mi poslali svim članovima kruži email, u kojem smo naveli da svaki pojedinac ima pravo da kreira politiku kakvu god želi. To je do sada možda i najveći demokratski politički čin u historiji modernog društva. Ne postoji stranka koja ima veći stepen demokratije od nas. Ovo što čitate o sukobima Denisa Bećirovića s članovima SDP-a iz Banjaluke je stvar njegove odluke, na to niko nema pravo da reaguje od nas. Oni najbolje znaju kakva je situacija u općini ili gradu i šta mi imamo iz Sarajeva da im govorimo kako je najbolje. Svaki odbor SDP-a treba posmatrati kao zasebno tijelo, koje će na svoju ruku odlučivati u svojoj lokalnoj zajednici. Također, svaki pojedinac ima pravo da se usprotivi čak i odluci odbora u njegovoj lokalnoj zajednici. Ovaj sistem rada nema nikakve veze s efikasnim funkcionisanjem stranke, te znamo da je s te strane pogubno, ali ako ništa promoviše slobodu pojedinca. Budimo realni, ovu stranku više niko ne uzima za ozbiljno, tako da možemo jedino pružiti utočište pojedincima da ostvare svoje lične interese”, rekao je Nermin Nikšić.

Članovi čak imaju pravo po izboru ispred stranke na određenom nivou, da istupe iz SDP-a te nastupaju kao nezavisni kandidati do narednih izbora. Nakon toga se mogu ponovo vratiti u partiju kako bi lakše ostvarili svoju fotelju.