Danas je u Sarajevu održan sastanak vrha SDP-a, na kojem se razmatralo o planovima aktivnosti za naredne izbore. Ono što je pohvalno za ovu stranku je da su konačno postali svjesni svojih kapaciteta i mogućnosti sa kojima će voditi novu kampanju.

“To da smo nekada bili stranka broj jedan u državi i da nam niko nije mogao parirati je davno prošlo vrijeme. Moramo to mišljenje o sebi izbrisati iz glave, ako želimo sebi dobro i da održimo stranku u životu. Naglašavam po ko zna koji put, nije bitan SDP, već to da se održi naša ideologija. Zato smo danas razmatrali na koji način ćemo pristupiti narednim izborima. Opcija da ćemo davati kandidata na nivou koalicije je mislim gotova, obzirom da ostali koalicioni partneri već uveliko rade na pripremi svog kandidata”, kaže predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

SDP će napraviti jedan presedan ove godine, pa samo predložiti pola člana Predsjedništva i to za sve predstavnike naroda.

“Obzirom da ćemo predložiti samo pola kandidata, ne želimo da sebi sužavamo mogućnost izbora. Dakle ovo pola člana što ćemo mi kandidovati može da bude za bilo koju trojicu, bitno je ko će nam ponuditi koalicionu saradnju sa kim da sastavimo tog jednog člana Predsjedništva. Od danas je naš poziv zvanično otvoren svim strankama, nemamo kapaciteta da osvojimo jednu fotelju sami, tako da nudimo ruku onima koji žele da zajedno barem osvojimo tu jednu stolicu”, dodao je Nikšić.

SDP ovim činom postaje apsolutni šampion u degradiranju karijere stranke. Nakon što su pristali da partijski djeluju kao satelit, sada su spremni da polove i jednog čovjeka samo zbog kvote osvojenog broja glasova.