Poraz na izborima otvorio je neka suštinska pitanja u Stranci Demokratske Akcije. Dugi niz godina SDA je vladala našom zemljom i sada su se našli u problemu jer ne znaju kako se ponaša opozicija. Ipak Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović ni sekunde nije gubio svoju pripravnost. On je najavio da se SDA priključuje kao dvanaesta stranaka kada je podrška Denisa Bećirovića u pitanju.

“To da su se urotili protiv nas i da nije bilo fer borbe još uvijek stoji, ali znate kako kažu ako ih ne možete pobijediti onda im se priključite. Tako ćemo uraditi i mi. Već sam poslao zahtjev za članstvo u jedanaest opozicionih stranaka koje su podržale gospodina Bećirovića i očekujem pozitivan odgovor. Znate kako je i u fudbalu važan onaj dvanaesti igrač, mislim da je tako i u politici, a njega će utjeloviti baš moja stranka”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Gospodin Izetbegović govorio je o tome da su sve riječi izgovorene protiv jedanaest udruženih stranaka u predizbornoj kampanji bile samo predstave za medije kao i ona u Vijećnici kada je tma bila revizija tužbe protiv Srbije.

“Ja sam doajen medijskih predstava na političkoj sceni BiH. Mi smo znali da će gospodin Bećirević pobijediti ove izbore, ali to ne bi bila neka pobjeda da se i ja nisam kandidovao. Mislim da sam mu dosta pomogao i dao njegovoj pobijedi težinu koju svakako zaslužuje. Zbog toga molim svih jedanaest stranaka da nas prime u članstvo i sa nama formiraju vlast”, dodao je Izetbegović.