Afera sa lažnim diplomama već nekoliko godina potresa SDA. Trn u oku ove stranke je svakako bivši član Dino Konaković koji je i pokrenuo priču o valjanosti diplome prve dame BiH, Sebije Izetbegović. Zbog svega toga SDA je tražila od Univerziteta u Sarajevu da zatvore DIF koji je Konaković završio.

“Ja stvarno ne znam šta je sa ovim Konakovićem više. Kad je bio niko i ništa dali smo mu hljeb u ruke, a on nama ovako vrača. Prije svega kakav je to političar koji ima diplomu sa DIF-a bila ona kupljene ili zaslužena. Vidite vi recimo naš kadar sve su to diplome sa pravih fakulteta dakle, ekonomija, pravo, medicina i slično. Istina da je pola tih diploma kupljeno, ali mislim da je bolje doći negdje i reći ja sam diplomirani pravnik nego ja sam diplomirani difovac”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Zbog cijele ove situacije sami vrh SDA poslao je dopis Univerzitetu u Sarajevu u kojem traži da se DIF zatvori.

“Konaković se okomio na naše diplome sad ćemo mi malo na njegovu. Tražili smo da se DIF zatvori i da fakultet kao takve više ne postoji. Mi imamo neke konekcije u samom vrhu Univerziteta i mislim da to neće biti problem. Nema fakulteta, nema ni diplome. Nakon ove naše akcije i zatvaranje DIF-a gospodin Konaković će morati opet na fakultet ili potražiti našu pomoć pa da sebi kupi neku normalnu diplomu”, dodao je gospodin Izetbegović.

Odluka o zatvaranju DIF-a će po hitnoj proceduri biti razmatrana na sljedećoj sjednici rukovodstva Univerziteta u Sarajevu koja je zakazana za 26.12 2022. godine.