Više od deset miliona birača u nedjelju je izašlo na ponovljene izbore za gradonačelnika Istanbula. Podsjećamo, izbori u ovoj turskoj metropoli su poništeni zbog, kako je Erdoan tvrdio, neregularnosti, jer njegov kandidat nije dobio dovoljnu podršku građana Istanbula.

Raspisani su novi izbori u nadi da će trajati sve dok vladajuća AKP ne pobijedi. No, pobjedu je i ovaj put odnio Ekrem Imamoglu iz suparničkog tabora.

S tim u vezi u Sarajevu je zasjedala Stranka demokratske akcije i na hitno održanoj sjednici donijela odluku da Bošnjaci moraju poslati snažnu poruku podrške braći u Turskoj. Kažu, ovih dana Turci se suočavaju s velikim atacima kjafirske ideologije, koja preko Istanbula pokušava srušiti vlast u zvaničnoj Ankari.

Također, u sarajevskim džamijama nakon podne namaza trebala bi se proučiti dova podrške Redžepu Tajipu Erdoganu i njegovoj AK Partiji. Predsjedništvo SDA je uputilo preporuku Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo da svi imami i džematlije prouče dovu kao znak podrške braći u Turskoj.

Uvjereni u pobjedu Erdoganovog kandidata, predstavnici Gradske uprave Sarajeva su na Ilidži i na platou ispred Sebilja pripremili prigodan slavljenički program uz veliki vatromet, ali su nakon objavljenih rezultata odgodili slavlje i vatromet ostavili za neku drugu priliku.

Slavljeničke donere s ajranom ostavili su za proteste. U toku protesta u trajanju od šest sati biće blokirane sve važne saobraćajnice, pa se građanima Sarajeva savjetuje da se dok čekaju u kilometarskim kolonama pridruže protestima. Svi oni koji dođu s transparentima podrške, zastavama Turske i automobilima oblijepljenim slikama turskog sultana dobit će i tahan halvu.