Fijasko na izborima odrazio se ozbiljno na političke postupke donedavno najjače stranke u našoj zemlji. SDA je odlučila napraviti potpuni zaokret kada je njihova politika u pitanju. Iako su do prije samo nekoliko mjeseci oštro bili protiv formiranje trećeg entiteta i dijeljenja ove države, Bakir Izetbegović od danas zagovara ovaj prijedlog, ali pod određenim uslovima.

“Mene je ovaj gubitak vlasti totalno izbacio iz takta i osjećam se nekako dezorjentisano zadnjih nekoliko dana. Razmišljao sam šta bi mogao da uradim i kako da bar malo vratim vlast u svoje ruke. Obzirom na sporazum Osmorke i HDZ-a koji su nas izdali mi smo primorani formirati treći entitet u BiH koji će biti rezervisan za našu vladavinu. Tu neće biti izbora niti drugih političkih stranaka, samo SDA sada i zauvijek. Mislim da nam je to sada jedina opcija koju imamo i koji će dugoročno riješiti naš problem”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Najveći radikal SDA stranke Haris Zahiragić ove riječi oko formiranje trećeg entiteta shvatio je poprilično ozbiljno i najavio prve poteze.

“Mi uvijek ozbiljno shvatamo želje našeg predsjednika i želimo da mu udovoljimo na najbolji mogući način. Čim je rekao da želi formirati treći entitet ja sam bio spreman okupiti ekipu i ručno ograde postaviti, zauzeti teritoriju i proglasiti treći entitet samo za SDA. Ipak u toku razgovora gospodin Izetbegović je malo smirio naše strasti i poručio da to želi učiniti ipak na jedan civilizovan, miran i dostojanstven način”, rekao je Haris Zahiragić, najveći radikal SDA.