SDA podnijela je CIK-u prijavu protiv nekoliko mjesnih zajednica. Kako navode iz ove stranke bezobrazluk pojedinih glasača dosegao je maksimum. SDA se žalila na previsoke cijene za koje građani prodaju svoje glasova na izborima i smatra da to nije fer.

“Mislim da ovo nikako nije uredu. Prethodnih godina smo imali je jednu cijenu za glas i ona je bila jedinstvena za cijelu BiH. Na ovim izborima sve je katastrofalno. U nekim kantonima nam traže jednu cifru u drugima neku skroz drugu. Nije nama problem to platiti svakako sve to poslije namirimo iz budžeta, ali nećemo iz principa. Ja razumijem da je sve poskupilo i da narod nema novca, ali mislim da ni jedan glas ne vrijedi više od 50 KM koliko nam ove sarajlije traže mi je stvarno nepojmljivo. Nadam se da će CIK reagovati na vrijeme”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Gospodin Izetbegović, govorio je o formiranju jedinstvenog cjenovnika za glas na izborima na nivou cijele Federacije.

“Prvi korak mene kako novog člana Predsjedništva BiH biti će formiranje jedinstvenog cjenovnika za glas na izborima. Pa ne možemo više ovako svako ima neku svoju računicu, a samo mi u minusu. Nikako nam to ne ide na ruku. Kada bi imali zvanični dokument to bi bila sasvim druga priča. Pored toga mislim da ni ovi iz RS-a na bi pravili neke probleme oko toga jer i njima to dosta znači. Mislim da se glas treba ograničiti na 30 ili maksimalno 35 KM po osobi jer se ni nama drugačije ne isplati”, dodao je Izetbegović.