U Sarajevu se održava Kongres Stranke demokratske akcije na kojem će se birati novo rukovodstvo.

Sedmi kongres SDA najbrojniji je u dugoj historiji te stranke. Prisutna su 1204 delegata i brojni gosti, ambasadori brojnih zemalja i predstavnici drugih političkih stranaka – HDZ-a BiH, SBB-a, Stranke za BiH, DF-a, BPS-a, Stranke penzionera.

Za organizaciju ovakvog skupa potrebno je mnogo truda, zalaganja, ali i novca. Kako nam je potvrđeno iz preduzeća ZOI ’84, samo iznajmljivanje sale košta stranku više od 20 hiljada maraka. Nije zanemarivo ni iznajmljivanje ostalih potrepština, od stolova i stolica, bine, rasvjete, led ekrana, do ića i pića.

No, jednoj od najvećih bh. stranaka to ne bi trebalo predstavljati problem, previše je iskusna u organizaciji masovnih skupova. U ugovoru o iznajmljivanju prostora SDA je jasno i transparentno navela da će već sutra pred Zetru istovariti nekoliko kubika drva, najbolje bukovine, koja će, sigurni su, valjati za dugu i iscrpnu grijnu sezonu.

„Već ranije smo sarađivali po principu – evo ti dvije hiljade, ostalo ti dođem „u naturi“. To se zaista pokazalo kao dobar recept za dugu i uspješnu saradnju s brojnim privatnim, ali i javnim preduzećima. Ja, ali i neke moje stranačke kolege, dogovorili smo da se svako sa svojih imanja odrekne nekoliko stabala za ovaj kongres. Isplatit će im se svakako“, rekao je predsjednik stranke Bakir Izetbegović pred početak Kongresa.

Ostatak duga prema ovom, ali i nekim privatnim preduzećima Stranka demokratske akcije pokrit će kroz ugovor o isporuci zimnice. U ugovoru sa kompanijom koja za ovaj događaj iznajmljuje rasvjetu i opremu za video produkciju iz stranke su obećali do kraja mjeseca iporučiti 100 tegli ajvara, 40 tegli paprike s pavlakom, 20 buradi turšije i ostatak duga u suhovini.

„Velika smo i ozbiljna stranka, moramo do kraja ostati principijelni. Nikome nećemo ostati dužni. U nedostatku novčanih sredstava došli smo do još jednog zaista vrijednog zaključka. Vrijeme je zimnice, kojom nas na vikendicama komšije seljaci zatrpaju svake jeseni. Da ne bi to propadalo, dogovorili smo s kolegama iz ove produkcijske kuće da im isplatimo to „u naturi“, naravno, sve transparentno, opečaćeno, potpisano“, kaže generalni sekretar SDA Halid Genjac.