Kritike na račun trenutnog premijera Kantona Sarajevo, Edina Forte, pristižu iz dana u dan. Stranka demokratske akcije radi dan i noć, kako bi pronašli razloge da premijer da ostavku. Aktuelni primjer je šokantan podatak koji su pronašli u arhivi njegove osnovne škole.

“Naši ljudi su pronašli jako opasnu i kriminalnu radnji iz prošlosti Edina Forte, koja se ne bi smjela tolerisati u pravnoj državi. Naime, ušli smo u arhiv Osnovne škole “Boško Buha”, te tamo pronašli tri neopravdana časa iz sedmog razreda. Nije dopustivo da osoba, koja je trenutno premijer najjačeg kantona u zemlji, ima ovakve repove iz prošlosti! I kako od takve osobe da očekujemo pravdu i progres”, ističe Halid Genjac ispred SDA.

SDA po šesti put ove sedmice traži ostavku trenutnog premijera, te kažu da je ovo kap koja je prelila čašu i preko koje se ne smije preći.

“Tada su bila tri neopravdana časa, šta će biti sutra?! Možemo isto tako očekivati da ne bude nazočan u Ministarstvu kada bude najviše trebao. To sve vuče jedno drugo, jednom pobjegulja, uvijek pobjegulja. To se pokazalo i za vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Mi ćemo pokrenuti postupak da se ti časovi opravdaju. Ukoliko gospodin Forto ne priloži adekvatno opravdanje, tražit ćemo da mu se retroaktivno snizi vladanje. Simbolično, išao je u osnovnu školu ‘Boško Buha’, što govori o njemu kao čovjeku. Izrod svog naroda, koji ne zna proučiti ni fatihu ne može biti premijer Kantona Sarajevo”, dodaje Genjac.

SDA nakon ovoga želi izvršiti reviziju svih kontrolnih radova gospodina Forte, kako iz osnovne tako i srednje škole.