Ove godine možemo očekivati možda i najprljaviju političku utrku na svim nivoima. Obzirom da su u oba entiteta opozicije ojačala, vladajuće elite će itekako da koriste sva moguća sredstva kako bi ponovo obezbjedili sebi vlast. SDA će ove godine kao okosnicu kampanje koristiti dobru staru strategiju buđenja PTSP-a.

“Angažovali smo najbolje dokumentariste da nam pripreme nekih desetak filmova koji govore o ratu, ali iz malo drugačijeg ugla. Biće predstavljeni heroji, komandiri i generali koji isključivo dolaze iz SDA, kako bi dali do znanja da smo mi zaista bili kičma odbrane tokom agresije. Prikazivat ćemo filmove na svim predizbornim skupovima, a ulaz će biti besplatan na sve projekcije kako bi što veći broj ljudi pogledao materijale i shvatio zbog čega je neophodno glasati za SDA”, istakao je Bakir Izetbegović.

Posebna rubrika na ovogodišnjem SDA Film festivalu će biti i kategorija “Kvisling”, gdje će se prikazivati filmovi o svim pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji su odlučili napustiti SDA.

“Kvisling će biti posebno zanimljiv dio festivala, gdje će publika imati uvid u kompletnu listu izdajnika, ne doduše domovine nego SDA. Oni će biti okarakterisani kao takvi i ukoliko neko ima želju da glasa za nekoga od njih, neka se dobro zapita nakon filmova. Rat i agresija su dva glavna sinonima SDA, i mi kao stranka ne bi postojali bez njih. Zbog toga i danas koristimo to u svojoj propagandi, kako bi podsjetili sve Bošnjake šta ih očekuje ako mi nismo na vlasti”, dodao je Izetbegović.

Glas će za sve filmove u ulozi naratora posuditi Haris Zahiragić, kojem je uskraćeno zadovoljstvo da se rodi ranije i učestvuje u odbrani domovine, ali će svakako na ovaj način malo zadovoljiti svoju potrebu da nosi uniformu.