Sami vrh Stranke demokratske akcije danas je objavio informaciju, da se prekidaju sve akcije po pitanju borbe protiv korupcije. Kažu da je ona tu prisutna već neko vrijeme, te da neće napraviti razliku neki kraći vremenski period, dok se koronavirus ne povuče.

“U proteklih nekoliko dana ste bili svjedoci o nevjerovatno visokom stepenu demokratije i odgovornosti u SDA. Nakon onog nesretnog slučaja s Asimom, otvorili smo Pandorinu kutiju i počeli rješavati probleme koji su se nagomilali, a mi manje-više nismo znali za takve slučajeve. Evo, spremni smo narod pogledati u oči i reći da smo pogriješili, te da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ispravimo grešku ljudi, koji su činjenice radi u našoj stranci, ali ono što su oni učinili nisu stranačke inicijative i odluke. Međutim, sada ćemo to morati sve pauzirati zbog vanrednih okolnosti oko novog virusa koji je stigao i u našu zemlju. Ne smijemo dopustiti da zbog ovog problema proširimo virus dalje na više građana. Jesmo pogriješili i to je činjenica i ispravit ćemo to, ali mi smo politička elita a samim tim i društvena i nacionalna elita. Mi predstavljamo glavu nacije, bez nas postojanje nacije gubi sav smisao. Moramo očuvati prvo sebe kako bi spasili narod i državu, a to ćemo učiniti jedino radikalnim potezima”, istakao je Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije.

Mjere opreza će se odnositi na sve članove njegove stranke, bez obzira da li su na visokoj funkciji ili ne.

“Dakle ovo se odnosi na sve ljude koji imaju stranačku knjižicu, a da su aktivni u smislu rada u stranci. Ova odluka se ne odnosi na simpatizere koji imaju knjižicu. Svi kadrovi SDA zbog vanrednih okolnosti će biti premješteni u bunker u Konjicu, koji ima kapacitet da nas primi sve te održi u životu ukoliko bude potrebe i u tri naredna mjeseca. Idemo svi dole u izolaciju, niko neće ništa raditi. Tako ćemo tako čuvati svoje zdravlje dok se situacija ne smiri. Što se tiče naroda, nek im je Bog na pomoći i nadamo se da će kao i do sada, opstati i preživjeti ovu kataklizmu”, dodao je gospodin Izetbegović.

Stranački kadrovi i njihove porodice biće izmješteni noćas u Titov bunker, a danas tokom dana će dežurne jedinice obezbijediti dovoljno zaliha za potrebe svih ljudi koji će boraviti.