Stranke okupljene oko bloka Trojke na nivou Federacije aktivno pregovaraju sa HDZ-om o formiranju programske koalicije. Osmorka je izrazila čvrst stav koji se očigledno sviđa prvoj stranci Hrvata u BiH, a SDA pokušava na sve načine da očuva staru koaliciju.

“Mislim da za Dragana Čovića nije pametno da ulazi u ovakvu vrstu eksperimenta, jer su masovne koalicije uvijek labilne, i pitanje je momenta kada će neko da napusti i da kompletan koncept padne u vodu. Nije što sam ja predsjednik SDA pa da ovo govorim, već gledam kroz prizmu političke zrelosti i smatram da to nije dobra odluka. HDZ zna šta može dobiti pored SDA i to je već uhodana šema koja traje decenijama, mi ćemo ispuniti sva obećanja koja ponudimo i to je to. Nema razloga da on sad nešto novo probava i eksperimentiše sa petokolonašima”, istakao je predsjednik SDA, Bakir Izetbegović.

Sami vrh ove stranke je ponudio nešto što nije do sada nikada bilo ponuđeno u političkom svijetu od rata na ovamo, a što će mislimo biti ključni faktor da HDZ ipak ostane uz SDA.

“Ne samo da ćemo platiti dug koji imamo prema Eurosongu, već ćemo pogurati finansijski da se napravit takav odlazak na naredno takmičenje o kojem će brujati Evropa. Mi nudimo da na naredna tri Eurosonga idu predstavnici iz reda Hrvata, pa neka oni šalju koga god hoće. Što se mene tiče mogu poslati i Thompsona da nastupa pod zastavom Bosne i Hercegovine, nemam problem s tim. Bitno je samo da se koalicija održi i da mi nastavimo dalje raditi na svojim planovima koje imamo”, dodao je Izetbegović.

Nakon ove ponude, HDZ je pozvao sve prethodne izvođače iz reda svog naroda koji su nastupali na Eurosongu, da razmisle bi li bilo pametno prihvatiti ovu ponudu i šta bi to značilo za Hrvate u Bosni i Hercegovini.