Stranka demokratske akcije je po ko zna koji put potvrdila apsolutnu vladavinu u Vogošći, zbog čega je nametnula i pitanje određenih administrativnih promjena u Bosni i Hercegovini.

“Ako smo mi Bošnjaci kičma Bosne po kojoj i nosimo ime, a SDA je ta stranka za koju glasa najveći broj Bošnjaka, onda je logično da mi postavljamo neka osnovna pravila oko uređenja Bosne i Hercegovine. Zato predlažemo da se administrativna prijestolnica iz Sarajeva prebaci u Vogošću, zajedno sa svim ministarstvima koji trebaju biti u glavnom gradu jedne države. Ne trebamo određene stvari gledati kao sveto slovo na papiru i treba ih mijenjati u skladu sa vremenom u kojem živimo”, poručio je predsjednik SDA, Bakir Izetbegović.

Dinastija Izetbegović ovim činom možda polako priznaje da su očigledno u Sarajevu izgubili trajno vlast, i da je potrebno sada prebaciti centar djelovanja na drugu teritoriju.

“Trnovo je još naše i to je to što se tiče okoline grada, naravno pored Vogošće u kojoj smo apsolutni šampioni. Eh sad, Trnovo nam je malo svima daleko za odlazak na posao, tako da je Vogošća bolja opcija i ima više urbane zone. U samom centru grada možemo podići sva ministarstva i vlade, kako bi to funkcionisalo kako treba. Izgradit ćemo svu potrebnu infrastrukturu i od Vogošće napraviti grad od kojeg će Sarajevo pasti u sjenu. Od žičara pa do sebilja, sve ćemo izgraditi kako treba, Baščaršiju, Momu i Uzeira, Vijećnicu i Likovnu akademiju. Proširit ćemo i korito onog potoka što prolazi kroz grad da podignemo velike mostove”, dodao je Izetbegović.

Dalje navodi da su Bošnjaci ti koji su odbranili Sarajevo, a da su zapravo pravi Bošnjaci samo oni što glasaju za SDA, što im daje za pravo da biraju koji će to biti glavni grad naše zemlje.