SDA Sarajevo danas su organizovali vanrednu press konferenciju, na kojoj su se bavili isključivo diplomom Dine Konakovića. Kako ne bi javnost često smarali stavovima o lideru Naroda i Pravde, odlučili su pokrenuti sektor koji će pratiti njegov rad.

“Nekada sam i sam sebi dosadan što toliko često ponavljam kriminalne radnje Dine Konakovića, ali želim da javnost zna za sve afere. Razumijemo frustraciju građana i što i nama prigovaraju zato što stalno bombardujemo sa vijestima o Konakoviću, zato sam dao prijedlog da pokrenemo instituciju koja će isključivo pratiti njegov rad. Pa neka oni javnosti iznose sve detalje, da mi više ne moramo stalno iznositi da ne ispada kao da političku karijeru preko njegovih grešaka”, istakao je Haris Zahiragić.

Institut pod nazivom “Sjena Dine Konakovića” bi trebao započeti sa radom nakon izbora, a finansirat će se iz budžeta Kantona Sarajevo.

“Planiramo izdvojiti nekih 3 miliona KM godišnje iz budžeta Kantona Sarajevo nakon što preuzmemo vlast, od čega bi finansirali rad ovog instituta. Tu bi uposleni i stručni kadrovi SDA bili plaćeni da pomno prate lik i djelo Dine Konakovića. Od tog novca bi se njima finansirale plate i troškovi ureda, režija, službenih telefona, automobila i dnevnica ukoliko budu radili online van Sarajeva obzirom da je to sada moderno”, dodao je Zahiragić.

SDA je čvrsto odlučila otvoriti ovaj institut ukoliko i ne preuzme vlast, kako bi ga mogla koristiti za pokušaje sabotiranja lika i djela Dine Konakovića.