Nakon izgubljenih izbora i neprospavane noći rukovodstvo SDA hitno je krenulo u oporavak stranke. Prema navodima ljudi bliskih rukovodstvu stranke SDA će novčano kazniti sve ljude koji nisu glasali za njih. Na ovaj način bi se budžet stranke trebao oporaviti od prethodne izborne kampanje, ali i na neki način kazniti ljude koji nisu glasali za njih i koje smatraju izdajicama.

“Mi smo imali svoje ljude na svim biračkim mjestima, imali smo svoje oči i uči na svim mjestima i tačno znamo ko je glasao za nas ko nije. Vi što nisu mogu očekivati uskoro da dobiju kovertu u kojoj će biti uplatnica sa kaznom za izdaju. Kaznu će morati vi platiti inače idu kamate ili oduzimanje imovine. Ovo je neki vid kazne za sve koji su glasali protiv nas pa će drugi put dobro razmisliti kome daju svoje povjerenje”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Gospodin Izetbegović govorio je i novčanim iznosima koje će građani morati platiti kao i od čega zavisi visina kazne.

“Mislim da bi realno bilo naplatiti ljudima od 100 do 150 KM. Mi smo za glas nudili oko 50 KM i oni koji nisu do uzeli sad će nama morati platiti duplo. Visina kazne zavisi od toga koliko su glasali protiv nas, da li je to bilo samo za Predsjedništvo BiH ili i za druge nivoe vlasti. Kazna se mora platiti u roku od 5 dana od primanje koverte inače će uslijediti druge kazne”, dodao je Izetbegović.