Stranka demokratske akcije i njen predsjednik, Bakir Izetbegović još uvijek nisu prihvatili svoj poraz na izborima i pomirili se sa činjenicom da više nisu na vlasti. SDA je nakon izbora održala već nekoliko kongresa na kojima su pokušali naći krivca za cijelu ovu situaciju.

“Nema mi logike da mi deremo sve na izborima 20 i kusur godina, a sada ovako lagano isgubimo. To mi je nešto sumnjivo pravo. Malo smo razmišljali i diskutovali na ovim kongresima koje organizujemo i došli do zaključka da nama viski predstavnik, gospodin Šmit nije htio pomoći da mi zadržimo vlast. Zbog toga ga smatramo glavnim krivcem za naš neuspjeh. Tamo se slikao sa Trojakama i Osmorkama i sve to objavljivao na društvene mreža, a sa nama nije mogao ni kafu popiti. On je glavni i odgovorni i mi smo se po uzoru na naše kolege iz RS odlučili da ga više nećemo priznavati”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Gospodin Izetbegović govorio je i o tome šta tačno za gospodina Šmita znači ovo nepriznavanje od strane njegove stranke.

“Nećemo ga podržavati ima da mu postanemo veći neprijatelji od Milorada Dodika i SNSD-a. Sve što kaže nećemo da slušamo, zakone koje nametne nećemo poštovati i još ćemo ga zvati turistom ovdje u BiH. Mislim da je to najmanje što možemo uraditi nakon što nam je ovako zabio nož u leđa. Ukoliko se ipak desi da neko iz SDA nastavi za priznavanjem Šmita on će odmah biti izbačen iz stranke bez mogućnosti povratak. Dosta je više bilo i njegovog zuluma”, dodao je Izetbegović.