Povodom mjeseca Ramazana, koji je nastupio, vrh SDA stranke je izašao s jasnim uputama, kako se ponašati tokom mubarek dana. Instrukcije su izričite i moraju se poštovati od strane svih članova stranke u toku cijelog mjeseca.

“Tokom narednih mjesec dana, izdajemo depešu u kojoj striktno zabranjujemo nekoliko stvari. Znamo da ste navikli na njih, ali vas molimo da se pridržavate ovaj mjesec. Jedna od glavnih zabrana je namještanje tendera kroz komisije. Znamo da je stranka prioritet, ali pokušajte bilo kakve vrste javnih nabavki pomjeriti za juni, kako ne bi došli u iskušenje. Svjesni smo da držimo gotovo sve ključne institucije gdje su najozbiljniji tenderi, s toga prolongirajte. Također, strogo se zabranjuje stranačko upošljavanje u javni sektor. Ako imate nekoga bez posla, recite mu da u miru i rahatluku kući isposti Ramazan, te mu posao osigurajte naredni mjesec. Strogo je zabranjeno vršiti bilo kakav vid komunikacije s osobama koje ne poste ovaj mjesec. Izbjegavajte ih kako znate i umijete. Radno vrijeme možete slobodno prilagoditi po sebi, te niste dužni poslodavcu podnositi izvještaj ukoliko odete kući ranije”, riječi su predsjednika stranke, Bakira Izetbegovića.

Tenderske komisije će također dobiti zabranu rada naredni mjesec dana, ako neko slučajno prekrši ovo pravilo i odluči se na raspisivanje tendera do kraja maja.

Također, predsjednik Izetbegović je poručio da oni koji ne žele da poste, da se sakriju kad jedu i piju, jer je strateška odluka SDA da se što više posti kako bi se jačalo jedinstvo SDA simpatizera.