Stranka demokratske akcije krenula je žestoko sa obećanjima u ovoj predizbornoj kampanji. Nakon sto hiljada radnih mjesta i zlatnih kašika iz prethodnih predizbornih kampanja na red je došlo obećanje zakona o zabrani govora mržnje. Međutim, to neće biti običan zakon protiv govora mržnje nego samo zabrana govora mržnje protiv Bakira Izetbegovića.

“Nap lider, predsjednik i politički babo svakodnevni trpi uvrede. Neke dođu do njega neke ne, ali to mu sve stvara ogroman pritisak. Koliko sam samo puta prolazio čaršijom i čuo kako netko spominje gospodina Izetbegovića u negativnom kontekstu. Mislim da to stvarno nema smisla i da je sve to prevršilo svaku mjeru. Mi ćemo ako Bog da čim dođemo na vlast nakon ovih izbora pokrenuti usvajanje zakona o zabrani govora mržnje protiv Bakir Izetbegovića. Potrudit ćemo se da zakon progutamo i da on bude što prije usvojen”, rekao Haris Zahiragić, funkcioner SDA iz Sarajeva.

Bakir Izetbegović bio je izuzetno oduševljen ovim zakonom koji su članovi stranke pripremili kao iznenađenje.

“Ja stvarno nisam znao da se priprema ovako jedan jak zakon. Istina je da imam ogroman pritisak i nije lako slušati sav taj govor mržnje koji je upućen prema vama, ali šta ću moramo to prihvatiti. Iako živim izuzetno skromno ljudi mi uvijek nađu neke mane. Ovaj zakon kada se usvoji skinut će mi ogroman teret sa leđa i napokon ću moći raditi slobodno kako sam i zaslužio. Zahvaljujem se članovima moje stranke na poštenom i požrtvovnom radu”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Kazna za kršenje zakona o zabrani govora mržnje protiv Bakir Izetbegovića obuhvata zatvorsku kaznu od tri do petnaest godina i prinudni rad na dijeljenju letaka SDA.