Stranka demokratske akcije nekim tektonskim pomjeranjima uspjela je nekako izboriti većinu i ponovo doći na vlast u Zeničko-dobojskom kantonu. Obzirom da je SDA nakon izbora bila na koljenima ovo se može smatrati ogromnim uspjehom. Kako bi opet vladali u svom punom potencijalu SDA je najavila odcjepljenje ZDK od BiH.

“Tim momcima i djevojkama tamo što su naši članovi svaka čast. Kada smo se pomirili sa činjenicom da ćemo četiri godine biti totalna opozicija i da će nas gaziti kako ko stigne oni su uspjeli zauzeti jedan kanton. Kanton istina nije neki, ali je naš i tako ćemo se od sada i ponašati. Uspjeli smo vratiti kontrolu i sada ćemo nastaviti vraćati jednu po jednu fotelju. Ja bi stvarno opet volio biti predsjednik države i zbog toga aktivno razmišljamo o tome da odcijepiti ZDK od BiH. ZDK je pokazao da je dostojan toga da postane samostalna država i mi ćemo sve uraditi da to tako i bude”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Vatrometom i velikim slavljem članova SDA dočekan je povratak ove stanke na vlast u ZDK, ali prema riječima njenih članova pravi posao počinje tek sada.

“Mi smo se borili za suverenitet BiH i radili na očuvanju njenog teritorijalnog integriteta sve dok nismo došli u ovu poziciju. Imamo samo jedan kanton i od njega sada hoćemo napraviti državu. Obzirom da se kanton nalazi tu gdje se nalazi BiH će ga okruživati i njeni građani će imati bezvizni režim jednom kada se odcijepimo. Aktivno radimo na tome i nadamo se već do kraja 2024. godine da ćemo imati svoju državu”, rekao je Nezir Pivić, istaknuti član SDA iz Zenice.