Gubitak vlasti u Kantonu Sarajevo ostavio je ozbiljne posljedice na Stranku demokratske akcije. Mnogi smatraju da je ovo samo početak propasti ove stranke i da je došlo vrijeme da se nešto u našoj zemlji promijeni. Međutim, predsjednik SDA, Bakir Izetbegović neće odustati od svoje ideje. On je najavio da će SDA formirati svoj Kanton Sarajevo ukoliko opet izgubi na izborima.

“Ja ne znam jesu li ti ljudi slijepi ili šta je u pitanju. Dali su vast u ruke onima iz Trojke koji ne znaju ni pertle vezati na patikama kako treba. Pogledajte samo malo pažljivije te likove i sve će vam biti jasno. Dosta o njima i okrenimo se malo budućnosti SDA. Mi se nadamo da su građani shvatili da su pogriješili i mi im opraštamo. Nadamo se da će sada pametno birati i dati vlast nama ponovo i uvjerljivo. Ipak ako se to ne desi mi odmah krećemo u formiranje svog Kantona Sarajevo”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Gospodin Izetbegović govorio je i o tome kako namjerava formirati još jedan kanton i gdje bi on bio smješten.

“Znate kako kaže gdje čeljad nisu bijesna ni kuća nije tijesna. Tako i mi razmišljamo u Federaciji ima deset kantona, što ne bi mogao stati još jedan. Od svakog kantona bi uzeli po jedan dio teritorije i eto bez puno muke još jedan kanton i to naš. Zvali bi ga kanton jedanaest samo da budemo ispred ovog gdje vlada Trojka. Mislim da je plan realan i izvodiv. U slučaju da nam bude malo teritorije ili da se neki kantoni budu bunili na sve ovo razgovarat ću sa svojim prijateljem gospodinom Dodikom da i on malo pogura sa teritorijem iz RS-a”, dodao je Izetbegović.