Danas je u Turskoj na rasporedu drugi krug predsjedničkih izbora. Iako nekada najjača stranaka u našoj zemlji, SDA nema nikakav utjecaj na tok izbora u Turskoj ipak su se odlučili oglasiti. Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović poznat po svojim bliskim odnosima sa trenutnim predsjednikom Turske, Erdoganom najavio je da će njegova stranka podržati onog kandidata koji pobjedi u današnjem drugom krugu.

“Mi smo stranka koja se nalazi na političkim konopcima i na rubu potpune propasti. Moramo se na sve načina čupati iz ovog mraka u koji smo zapali. Bio sam dobar sa Erdoganom i to je istina, ali moramo se okrenuti budućnosti. On je meni jako drag, ali moram misliti i na budućnost stranke. Iako potajno priželjkujemo da pobjedi još se javno nismo očitovali o tome. Mi ćemo fino podržati onog kandidata koji pobjedi, to nam je u ovom trenutku najpametnije”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Poučen svojim pogreškama iz prošlosti gospodin Izetbegović našoj redakciji objasnio je zašto se odlučio na ovakav potez.

“Do sada smo uvijek imali nekog favorita i za njega navijali na izborima. Međutim nije rijetko da naš favorit izgubi i mi ispadnemo budale. Onda se ovaj drugi ljuti na nas i neće da nam pomogne. Ovo ne govorim samo i slučaju Turske nego i drugih prijateljskih zemlja. Sada nećemo da ponovimo ovu grešku i odlučili smo dati svoju javnu podršku tek nakon što izbori završe i na taj način osigurati sebi prijatelje u Turskoj”, dodao je Izetbegović.