SDA i HDZ BiH su u zajedničkom saopštenju osudili provokativne i gnusne poruke mira, suživota i tolerancije koje su osvanule na automobilima u Gornjem Vakufu.

Lideri ovih stranaka kažu da će se svim snagama boriti da ovakve i slične nasrtaje na duh netrpeljivosti i mržnje u Bosni i Hercegovini spriječe i preduprijede.

“Očito je u ovom slučaju riječ o mladim ljudima, zaslijepljenim pričama da ovdje ipak može biti bolje, da se mogu poštivati, voljeti, ići zajedno u školu, na kafu. Znamo da tu ima upliva i zapadnih sila, koji u ovim sredinama žele nametnuti neku vještačku atmosferu zajedništva“, stava je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Lider SDA Bakir Izetbegović vjeruje kako se radi o instruisanom događaju: “To je šačica pojedinaca koji su se za sitne pare prodali. Poručujem im – neće skandalozne parole mira, ljubavi i suživota proći bez konkretnog odgovora. Ne dok mi ovom zemljom vladamo. Pa nismo na gej paradi. Neka ove poruke nose u London, Amsterdam, Pariz, ali među Bošnjake i Hrvate, koji se godinama ne mogu ni naslikani, to im ne pije vode”, kaže Izetbegović.

SDA i HDZ BiH su sigurnosne i pravosudne organe pozvali da u skladu s ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine hitno istraže antiustavne poruke, a počinitelje ovog nedjela procesuiraju i osude najstrožijim mogućim kaznama. Poručili su i strankama ljevice da se ograde od ovog nemilog događaja, u suprotnom su, kažu, saučesnici ili pak naručioci.