Stranka demokratske akcije i Demokratska fronta, danas su ozvaničili svoju neformalnu koaliciju sa deklaracijom u kojoj se obavezuju na zajedničko djelovanje u politici u korist obje stranke.

“Željko i ja smo danas fino definisali sve detalje deklaracije za zajedničko djelovanje protiv svih neprijatelja Bosne i Hercegovine. Svjesni težine situacije u kojoj se nalazimo, i da smo zaista ostavljeni sami da se borimo protiv svih, dogovorili smo se da ćemo zajedno koristiti kadrove u narednom periodu. Dakle naši članovi će moći prelaziti iz jedne stranke u drugu kako žele, odnosno kako se javi potreba na terenu bez ikakvog protivljenja sa naše strane. Već duže vremena djelujemo kao jedna stranka i ovo je sasvim normalan i prirodan proces”, rekao je Bakir Izetbegović.

Novim principom, stranke su se dogovorile da imaju na raspolaganju sve članove osim predsjednika, na koje mogu računati u narednom periodu.

“Pravo bi bilo bez veze da mi sada kao predsjednici prelazimo iz jedne stranke u drugu. Ali eto podijelili smo i najkvalitetnije kadrove. Ja sam rekao Komšiću ako hoće u Kantonu Sarajevo Zahiragića da mu malo poboljša populizam stranke neka ga posudi, i svoju Sebiju čak ako mu pristane. Isto tako ću i ja njegove kadrove koristiti za kanton, Zuhrić mi onaj djeluje kao potencijal da ga mogu dobro iskoristiti za SDA”, dodao je Izetbegović.

U deklaraciju će u narednom periodu pokušati asimilirati Stanku za BiH i NES, ali te stvari još uvijek nisu definisane do kraja sa povjerenjem.