Izgradnja novog velikog naseljenog kompleksa na Poljinama, finalna je faza elitističkog poteza SDA, da sve svoje lojaliste skloni na jedno mjesto i pruži im sigurno utočište. Kompleks bi trebao obuhvatiti kompletan prostor Poljina, gdje će do kraja godine biti izgrađeni objekti za sve njene članove.

“Moramo zbiti redove i prebrojati se, napraviti selekciju ljudi i konačno se riješiti svih izdajnika i izroda. Gore ćemo formirati jednu privatnu zajednicu, gdje će život funkcionisati po našim pravilima, neće biti ničega što mi ne želimo da gledamo, i stvorit ćemo sebi dugo traženi mir i sreću za kojom težimo. Naravno da ćemo ostati da radimo i djelujemo u svim organima u kojima smo i danas, samo što će oni van Sarajeva ubuduće raditi od kuće, te tako držati naše ljude na okupu ali i na oku”, rekao je poglavar Bakir Izetbegović.

Formiranje jedne ovakve enklave je prvenstveno zbog sigurnosnih razloga, kako bi zaštiti sve svoje bitne i važne članove stranke.

“Imamo mi svoj sistem sigurnosti i ljude koji se brinu oko toga, tako da nećemo imati briga kada svi gore preselimo. Ne možemo više da gledamo način života koji se mijenja kontra našeg pogleda prvenstveno u Sarajevu, ali i u ostatku zemlje, zato ćemo gore pobjeći. Napravit ćemo sebi kafiće, parkove, kina i pozorišta, kako bi uživali u svemu onome što volimo. Druga faza tog projekta će biti formiranje autonomne enklave, kako bi se trajno osigurali”, dodao je Izetbegović.

Navode da se ne žele odreći državljanstva Bosne i Hercegovine, te da neće sprovoditi nikakve secesionističke politike, ali da će jednostavno imati dupli stepen autonomije. Na Poljine će se u budućnosti moći kročiti isključivo sa aktivnom članskom kartom SDA.