Stranka demokratske akcije odlučila je malo filtrirati nove članove stranke. Da sada je bila praksa da se svatko može učlaniti u ovu stranku samo sa ličnom kartom. Međutim, predsjednik ove stranke, Bakir Izetbegović najavio je da to više neće biti tako. Kako bi se novi članovi što lakše uklopili u kriminalne radnje trenutnih članova SDA, oni će morati prije učlanjenja dostaviti i svoj dosje.

“Do sada smo pustili svakog u stranku i to nikako nije dobro. Odlučili smo malo pripaziti koga se puštamo da se učlani u SDA. Ako imate sumnjive ljude u stranci to vam direktno utiče na kredibilitet, a to nikako nije dobro. Svako ko od sada želi postati član SDA morati će u ličnu kartu i ostalu papirologiju dostaviti i svoj dosje ovjeren kod nekog od naših notara. Na taj način ćemo odmah znati je li neko za našu stranku ili nije. Prednost će imati kandidat koji u dosjeu imaju neke utaje poreza, pronevjere ili neku drugu vrstu privrednog kriminala”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Pulen gospodina Izetbegovića i čovjek koji je doajen krađa i zloupotreba položaja u našoj zemlji, premijer Federacije Fadil Novalić odmah se složio sa ovom odlukom njegovog visočanstva.

“Naravno da je to dobra odluke iz više razloga. Evo jedan primjer, sjedim ja neki dan sa par novi članova stranke i detaljno im objašnjavam kako da nevidljivo iz budžeta izvuku koji milion maraka. Oni me zaprepašteno gledaju, a to su osnove i smatram da svaki član naše stranke treba posjedovati takve vještini. Druga je stvar kada pričate sa osobom koja već ima iskustva u nekim pronevjerama. Smatram da je ovo dobra odluka i da ćemo na ovaj način podignuti našu stranku na još veći nivo”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH i član SDA.